Home Artikel Forex Trading Tahap-Tahap Forex Trader Dalam Forex Trading Di Malaysia

Tahap-Tahap Forex Trader Dalam Forex Trading Di Malaysia

6619
63
tahap-tahap-forex-trader-dalam-forex-trading-di-malaysia

Baca di mana-mana pun, semua mengatakan ada 3 tahap forex trader iaitu:

1 – Beginner / Newbie

2 – Intermediate

3 – Advanced

Maaflah, saya kurang setuju. πŸ™‚ Ini kerana pada pendapat saya, ada 2 tahap je forex trader dalam Malaysia atau dunia ni sebenarnya:

1 – Winner (trader yang buat profit dan withdraw selalu)

2 – Loser (yang selalu loss, deposit banyak tapi tak pernah withdraw)

MORAL: Beginner pun boleh make money dengan forex kalau ada ilmu, kerajinan praktikal dan bimbingan yang betul. Advanced trader dah 10 tahun trade pun belum tentu pernah withdraw. Ramai je yang baru 1 – 2 bulan kenal forex dah boleh trade dengan profitable serta merasai nikmat withdrawal.

Setuju tak??Β πŸ™‚

Semoga post ini membuatkan anda fikirkan apa yang saya kongsikan di atas.

Silakan SHARE dengan rakan traders anda yang lain ya.

Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, dipersilakan komen dalam ruangan di bawah. Sekian terima kasih.

Yang Ikhlas…

KHALID HAMID @ ABANG LID
TFS PRICE ACTION TRADING
Panduan Lengkap Trade Cara Pro
Pilihan 15,000+ Traders Malaysia, Singapura, Brunei Dan Indonesia
www.TFSPRICEACTION.com

63 COMMENTS

  1. Assalamualikum Cik Hamid πŸ™‚

    Saya dah mula dan mencuba demo acct MT4, Apa yang saya faham dengan kelemahan saya ialah untuk mendapatkan profit iaitu dengan membuat PREDECTION PROFIT, Saya cuba fahami pergerakan japaness candle stick, but, sometime saya confius bila nak tekan buy or sell..

    wasalam

  2. Assalamualaikum Tuan Khalid.
    Video Sharp Entry memang baik sekali tapi saya ada beberapa soalan nak tanya :-
    1) Apakah yang harus kita tengok selain meletak SnR sebelom kita enter trade?
    2) Apakah beza Sell/Buy Stop dengan Sell/Buy Limit?
    Terimakaseh
    Azman

  3. Assalamualaikum wbt, saya afiq dari bangi selangor. Saya baru kenal forex bt 3 tahun lepas, untuk 2 tahun pertama sy belajar mengenali forex, dari apa itu forex sehingga fahami chart dan pattern. Dengan keyakinan selepas praktikkan demo, sy mula mencuba live trade. Bt beberapa tempoh, alhamdulillah, profit lebih bnyk dr loss,tp, lama kelamaan, berubah menjadi lebih bnyk loss brbanding profit sehinggakan sy kehilangan besar modal sy untuk trade semula. sy amat mengawal penggunaan lot ketika membuka satu2 entry dan memilih penggunaan leverage yg bersesuaian dgn modal sy. Akibat dr itu, lama kelamaan, sy mula menjadi keliru semula dgn market berbanding keyakinan yg ada sewaktu bermula. apakah nasihat tuan pd masalah sy ini. Adakah tuan memberikan perkhdmatan personal coaching ?

    • salam tuan kami tak berkesempatan nak buat PC / kelas / seminar buat masa ni. masalah tuan ni punca dia apa? mesti ada puncanya. tuan buka lot kecil sekalipun, berapa risk dari modal bagi setiap trade? tuan guna kaedah apa ya? time frame mana tuan rujuk? pairs apa tuan trade? fuhhh… banyak lagi soalan yg kami perlu tanya kalau nak “bedah” masalah tuan ni πŸ™‚

    • Afiq.. soalan anda Sama mcm masalah saya.. lama kelamaan.. semakin belajar..keyakinan dah lain..makin keliru.. sblm2 nie untung setiap hari.. semakin bljr dan faham lebih mndalam.. lagi keliru.. setiap hari lost.. Allah.. xtahu ape masalah..

      • Ada tukar2 teknik atau stick kpd 1 sahaja? Adakah betul2 follow trading rules anda sendiri? Ada ketikanya, bila dah profit profit profit, trader akan dikuasai perasaan overconfident. akibatnya, mereka dah berani besarkan lot. bila ada perasaan tamak & nak cepat buat duit besar, masa tu lah semua rules dilanggar, dan ketika itulah market hentak kita kaw kaw. sekian pendapat kami

  4. Assalamualaikum Tuan….macam mana kalau saya nak trade real forex?berapa modal minimum yang perlu ada? Terima Kasih.

    • $50 pun boleh start dah tuan. make sure start kecil dulu. kalau kecil pun lingkup, tak ada gunanya pakai modal besar tuan. control yg kecil, pasti boleh control yg besar. terima kasih

  5. salam tuan lid.terima kasih atas ilmu forex.saya baru nak belajar ni.tak berni trade selagi saya belum dapat buku tuan. biarlah lama asalkan tidak rugi beribu ribu.labur ilmu dulu.

    • salam. betul tu. bijak tindakan tuan. bila ada ilmu, keberanian utk trade akan dtg dgn sendirinya πŸ™‚

  6. Selamai dunia candle sebenar TFS banyak membantu.. dgn sample teknik yg mudah d fahami tq Bro Lid..

  7. Hi abang lid..betulka nak trade real akaun harus ada lebih 1 lot..but sa masih lg demo akaun

  8. Salam semua . Saya Pokdi (cg aidil)…alhamdulillah buku TFS dah terima dan baru mula membaca,,,agak perlahan sikit,,,sibuk dgn budak-budak nak exam upsr tak berapa hari lagi…

    • salam cikgu aidil / pokdi. selamat maju jaya. terima kasih di atas sokongan tuan πŸ™‚

  9. salam Mr .hamid,,,,sy maman.dari indonesia.bagaimana sy bisa dapat buku panduan TFS..apakah ditoko buku ada?terimakasih

    • maaf pak nggak ada. kami bisa hantar ke indonesia juga pak. bisa buat tempahan di sini: bit.ly/promositfs

  10. Assalamualaikum tuan…Mcm mna sy nak bljr forex dgn mendalam dari tuan…sy keliru lg bila ms yg sesuai utk entry buy dan sell….terima kasih

    • Salam tuan Wanzie. Nak belajar lebih mendalam A-Z ada diajarkan dalam TFS. Jika berminat boleh buat tempahan di sini: http://bit.ly/promositfs

      Masalah tuan tentang timing tu pun ada diterangkan di dalamnya πŸ™‚

  11. assalamualaikum abg lid…sy dah oder minggu lepas…katanya pengedar kehabisan stok..esok baru nak pos…harap2 esok tiada apa2 halangan… penama org rumah sy *(rossazila binti embong) … sekarang sy belajar sikit2 dulu dengan follow blog abg lid.. makin lama follow makin tak sabar tunggu buku sampai…apa2 pun semoga tuan khalid dimurahkan rezeki.. ahmad1514.af@gmail.com

  12. Assalamualaikum Saudara Khalid Hamid
    Bersyukur kehadrat Allah swt kerana dipertemukan peluang dan saluran ilmu yang tepat dan berkesan dalam industri forex, sebelumnya saya adalah seorang yang sangat elergik dengan dunia forex tanpa sebab:))..kerana begitu banyak kegagalan yang saya jumpai disekeliling saya kepada mereka yang menjalankan perniagaan forex, senang kata 60% saudara-mara terlibat dengan forex..seorang pun tak nampak kesenangan darinya..merunggut, menyumpah, garu2 kepala ni acap kali..ada masa nak bersembang pun takut..disergahnya kita balik:)) gara2 menatap dan menatang chart forex depan mata. Alhamdulillah setelah saya ikut iperkembangan san perkongsian ilmu dari tuan, secara senyap2 saya beranikan diri untuk mencubanya sendiri walaupun perasaan ni bercampur baur tetapi lebih perasaan takut lebih MENGUASAI dari perasaan ghairah dan teruja saya kalau kalau hancusss…tetapi itulah hakikat dan fakta apabila ilmu ada didada (ilmu yang dibaca berulangkali setiap masa setiap hari ebook TFS sahaja) tiada rujukan atau ilmu forex lain hanya semata-mata ebook Saudara yang Iklas itu (TFS) mengatasi kelemahan tersebut. Saya sedar berapa kerat jer teknik2 dalam tu tetapi bila fokus dan ikhlas niat, insyallah saya percaya allah swt akan berikan kefahaman kepada sipelakunya. Bermula trading saya sebanyak $20 @rm81 menggunakan netteler. Keberkatan bermula pada Hari Jumaat , allah swt mudahkan urusan saya dengan hasil profit $275…meloncat2 seronok syukur saya..ya alllah mudahnya setiap perkara apabila berilmu walaupun sekelumit sahaja. Dengan profit tersebut saya merancang untuk membeli buku TFS saudara Khalid Hamid. Syukur Allah, Terima kasih Allah swt dan Terima Kasih Saudara Khalid Hamid.

    • salam. wow syukur alhamdulillah tuan. semoga terus sukses. terima kasih atas sokongan πŸ™‚

  13. Assalam.., Saudara Khalid, saya tlh mmbeli TFS 5, terima kasih byk ats pkongsian ilmu tuan. Stakat ni saya hnya trde volume 1usd. Saya juga fham money managemnt. Nk brtanya 1 soalan utk mningkatkan pngetahuan : Jika saya mmpunyai 130usd dlm acc, brpakh max volume yg boleh digunakn utk trde dalam satu2 masa?

    • Ws. Tq atas sokongan tuan. Jika modal $130, risk 3% = $3.90 per trade. volume bergantung kepada stop loss tuan guna. jika 30 pips (contoh), maka bahagikan risk dengan SL, so $3.90 / 30 pips = 0.13. itulah maksimum volume yg tuan guna jika nak follow rules MM supaya akaun tak koyak dikemudian hari. terima kasih

  14. Terima kasih dgn pendapat tuan khalid tu,takde lah rasa diri kerdil sgt dan keyakinan saya utk trade pertama kali pon semakin bertambah

  15. Slmt mlm Abg Lid…nak tnya bbrp soalan psl tempahan buku tfs…boleh tak bila dah bayar hrga utk pmblian buku…sy mnta skli dgn e-booknya? dn soalan yg kdua..swktu surfing pdf tfs. prnh npk tfs v5 pdf ,v3 pdf, v6 pdf…. apakh bezanya v5 v3 v6? terima kasih abg Lid:-)

    • salam tuan. yup versi digital pun akan dapat sekali dalam CD. beza version2 tu ialah yg ke-6 ni lebih banyak info dimasukkan. itu saja πŸ™‚

  16. salam tuan..sy baru trade 2 bln real masih blm rasa whithdraw lg..asyik los je profit pn 3-4 kali la tp bnyk..bler buy naik 10- 20pip je lps tu u turn blek kene SL. sell plak turun smpi 10-25 pip lps tu naik blek..cmne ni tuan ade pencerahan ke.

  17. Salam tuan,saya mau tau dmna,sukat tmpt yg kuat. Saya,sukat tmpt d1 sma h4 saya entry d h4. Kdg cun rah pucuk kdg dia,naik lgi ke atas tuan. Dmna punca nya tuantu?

  18. Sallam untuk semua….
    Saya lansung dan tak paham itu forex… saya coba slongkar forex,sebab kawan yg rekoment,mungkin kasihan tengok saya,yg selalu kena tipu skim cepat kaya,…sayapun mula download mt4,dan coba tengok ap yg ad kat sana…
    Bermodal pengetahuan yg cikit,cukup tau bayy dn sell…saya tak paham macamana nak guna indikator,apalagi nak seting supaya memberikan apa yg kita nak…saya tak guna itu indikator atau apa….jadi saya trade menggunakan perasaan saja..apabila perasaan saya kata byy…saya rujuk dlm .. tf m5,m15,m1,dan m4….sekira dh rendah,saya memang byy….begitu juga time saya sell….dan saya tak pasang stop lost./takeprofit….sebab saya tak pandai…saya clouse manual….petang saya ambik posisi pagi saya dah biru semua…so clouse….tapi anehnya saya selalu untung….kemudian saya cerita dengan kawan…dia kata itu cara trade yg salah,keliru….jadi dia ajar saya macamana nak pasang sl,tp, dan indikator….saya pun ikut… sebab saya nak trade dengan cara yg betol…..tapi peleknya… selepas itu…saya langsung tak pernah profit…selalu saja kena sl….dan selepas itu… saya tak barani trade…walaupun demo…sebab saya tak mau juga trade hanya harap perasaan…saya nak trade dengan cara yg betol tapi profit…
    Sekarang saya masih tunggu ebook dan dvd hasil karya Tuan khalid….saya berharap ,ebook dan dvd Tuan khalid ,dapat membantu menyelesaikan permasalahan saya…trima kasih banyak2 Tuan…

    • salam tuan terima kasih atas sokongan. trade dengan ilmu pastu berhasil. jangan kejar profit dalam semua trade kerana ia tidak akan berlaku. akan ada loss dalam trade kita, jadi kawan tuan tu betul iaitu kena guna SL. selamat maju jaya πŸ™‚

  19. Asalam tuan. Sy ni baru hendak bermula dgn forex. 1.Boleh saya tahu berapa lama tuan ambil masa utk betul2 master bidang forex ni?
    2. Adakah melabur dgn duit pinjaman sesuai atau ada cara lain utk modal pelaburan sbg student?
    3. Berapa jumlah minimum utk withdraw dn mcm mana proses menukarkan matawang usd ke myr utk terus masuk ke dlm acc bank? Sy kena uruskan sendiri atau broker yg uruskan?
    4. Soalan last saya, tuan full time trader? Kalau jadi FTT boleh tak buat loan pribadi? Sbb xda kerja tetap bank x kasi pinjam kata kwn sy. Minta nasihat tuan..

    • w’salam. jawapannya seperti berikut:

      1 – 2 tahun, sebab masa tu tak ada siapa nak ajar betul-betul. banyak belajar sendiri
      2 – tidak sesuai langsung. trade dengan duit yang kita mampu & yang kita sanggup rugi. guna duit yang kalau semua duit tu rugi ia tidak akan menyusahkan hidup kita. ok?
      3 – minimum nak withdraw USD10 sahaja kalau broker kami guna (FxCitizen). untuk deposit mahupun withdraw, semuanya tuan boleh lakukan sendiri dengan memberi arahan kepada local depositor melalui akses web broker (macam online banking juga lah).
      4 – tak boleh tuan, income forex trading tidak diiktiraf sbg pendapatan yang layak dapat pinjaman.

      sekian terima kasih πŸ™‚

  20. Terima kasih tuan khalid kerana sudi kongsikan ilmu forex, tak henti2 memberi respons pada newbie macam saya nie..hihihii..thanks again

  21. Salam sejahtera. Saya baru nak berkenalan dgn forex. Memang langsung tidak ada ilmu pasal forex. Tapi sudah lama dengar pasal forex. Dan memang sangat2 nak lebih tahu pasal forex. Baru nak planing mau beli TFS tp ada kawan cakap teknik snr x bagus. Lebih baik pakai teknik snd. Tp masalahnya saya nak tau sngt basic ilmu forex. Term yg digunakan dlm forex, sebab x faham istilah2 yg ada. Kalau saya nk beli TFS, berapa lama agaknya masa penghantaran tu ya. Saya dr Ranau sabah. Trrima kasih

    • salam hai angie. pakailah apa teknik pun, ada rugi ada untung. tiada teknik 100% untung all the time. kami ajar cara paling mudah membaca market. SND pun bagus juga, boleh cuba.

      penghantaran dalam masa 1 minggu akan sampai ya terima kasih πŸ™‚

  22. Salam en.khalid.terima kasih utk ebook percuma tu.sy sedang habiskan baca dulu.betul2 berguna.bnyak maklumat yang sy dapat.

  23. Saya bermain EUUSD, dgn 50 pips sebagai sl membuatkan sering yerkena. Apakah 50 sesuai dn kalau lebih tak sesuai plak. Apakah saranan tuan

    • sesuai sangat tuan. 30-50 pips ok dah, namun arah trade harus betul, dan entry perlulah TEPAT di zon terbaik orait. all the best

  24. good luck sir khalid..from newbie….tgk.gk.komen rakanrakan….sama mcm.saya…mana nak mula….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here